Shea-voi ei liity mitenkään sikoihin, vaan se on erään Afrikassa kasvavan puun pähkinöistä saatavaa voita. Suomeksi sen nimi on oikeastaan voipuun rasva.
Shea-voita kutsutaan Afrikan naisten kullaksi, koska sen valmistuksesta ovat vastanneet vuosisatojen ajan juuri naiset, ja myynnistä saadulla tulolla naiset ovat voineet parantaa merkittävästi omaa ja lastensa elämänlaatua.
Miten shea-voita saadaan
Shea-puut kasvavat villeinä Keski- ja Länsi-Afrikan savanneilla, ja niiden on oltava 50 vuotta vanhoja ennen kuin ne alkavat kantaa hedelmää. Ne ovat alkuperäisiä afrikkalaisia puita, eivätkä ne kasva millään muulla mantereella. Shea-voi uutetaan kypsästä shea-hedelmästä, jonka ydin erotellaan käsin. Voin saaminen pähkinästä on raskasta työtä ja vie kauan aikaa. Ensin hedelmät on kerättävä käsin puiden alta. Tätä voidaan tehdä heinäkuusta lokakuuhun. Pähkinät on otettava kuoren sisältä ja jätettävä aurinkoon kuivumaan. Kuivuneita pähkinöitä nuijitaan puunuijilla, jotta kuoret irtoavat. Kun pähkinä on erotettu kuorista, murskatut siemenet paahdetaan ja niiden annetaan jäähtyä. Seuraavaksi siemeniä hierotaan niin, että pähkinästä tulee pehmeää ruskeaa puuroa. Rasvan erottamiseksi lisätään vettä, ja sen jälkeen seosta keitetään useita tunteja. Lopulta erottunut öljy voidaan nostaa pois. Jäähtyessään öljy muuttuu kiinteäksi, mikä onkin juuri sitä erittäin arvostettua shea-voita.
Käyttömahdollisuudet
Afrikkalaiset naiset ovat käyttäneet shea-voita vuosisatojen ajan suojatakseen ihoaan Saharan autiomaan kuumalta tuulelta. Shea-voi mainitaan melkein kaikissa Afrikan historiaa ja lääkkeitä käsittelevissä asiakirjoissa. Ihonhoidon lisäksi shea-voita käytetään monilla Afrikan alueilla myös elintarvikkeena, sillä kyseessä on täysin luonnollinen syötävä pähkinävoi.
Vaikka shea-voi on saapunut Afrikan ulkopuolelle vasta viime vuosikymmeninä, nykyään on vaikea löytää kosmetiikkavalmistajaa, joka ei lisäisi sitä johonkin tuotteeseensa (voiteeseen, saippuaan tms.). Shea-voi sisältää ihoa ravitsevia ja uudistavia A-, E- ja F-vitamiineja, ja se on yksi parhaista luonnollisista kosteuttajista, sillä se sisältää neljää rasvahappoa.
Shea-voita voi käyttää myös sellaisenaan, esimerkiksi hoitoaineena hiustenpesun jälkeen, vartalovoiteena tai meikinpoistoaineena. Kosmetiikan lisäksi shea-voita käytetään myös hoidollisiin tarkoituksiin palovammojen, haavojen, ihotulehdusten ja arpien hoidossa sekä vaippaihottuman ehkäisyssä. Se auttaa hoitamaan myös psoriasista ja ekseemaa. Shea-voi vähentää ryppyjä ja suojaa ihoa myös haitalliselta auringonsäteilyltä. Siitä voi olla apua juuri niille ihmisille, joille tulee auringosta ihottumaa tai allergiaa, sillä shea-voin aurinkosuojakerroin SPF on 2–3.
Suuret teollisuudenalat käyttävät tuotteissaan kuitenkin useimmiten raffinoitua eli lämmöllä ja kemikaaleilla käsiteltyä shea-voita, jonka prosessoinnissa siitä on kadonnut sekä tuoksu että kellertävä väri ja niiden mukana myös monia hyödyllisiä aineita. Joissakin tutkimuksissa on selvinnyt, että raffinointiprosessi voi poistaa jopa 75 % shea-voin luonnollisista ravintoaineista.
Shea-voi Örreken työpajoissa
Örreke käyttää shea-voita kotikosmetiikan työpajoissaan. Käytettävä shea-voi on nimenomaan raffinoimatonta, minkä vuoksi valmistetut huulirasvat ja vartalokuorinnat ovat erityisen vitamiinipitoisia ja ihoystävällisiä. Ostamme shea-voita Mondo-yhdistykseltä, ja samalla myös vartalokuorinta- ja huulirasvatyöpajoihimme osallistujat antavat pienen panoksensa Ghanan naisyrittäjyyden kehittämiseen.
Katso lisätietoja Örreken kotikosmetiikan työpajoista täältä.
Löydät ohjeen vaahdotetun shea-voivoiteen valmistukseen täältä.
